A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ямненський заклад загальної середньої освіти імені І. О. Мусієнка

Щедрування учнів.

Дата: 13.01.2021 18:52
Кількість переглядів: 83

Нікітенко Софія, учениця 2 класу

Новорічно-різдвяні свята багаті на традиції та обряди. В українських будинках 13 січня настає Щедрий вечір, або ж, як його ще називають у народі, - свято Маланки. Поміж тим готуються вдруге зустрічати Новий рік (свято Василя), який, за старим стилем, настане 14 січня.

На відміну від Святого вечора (6 січня), під час Щедрої вечері (13 січня) накривають багатий стіл. Украйнці вірять, що розкішний стіл з кутьою приверне та подарює  достаток і благополуччя у новому році. Але головне дійство Щедрого вечора – це щедрування. Щедрування – давній звичай новорічних обходів, під час яких діти піснями славили господарів, бажали їм здоров’я й достатку, за що отримували винагороду.

На наступний день після Маланки на світанку хлопці йдуть посівати зерном. Беруть зерна в рукавицю або сумку. Найчастіше посівають пшеницею, можна посівати житом, ячменем чи вівсом. Не посівають горохом, бо вірять, що він виник зі сліз Матері Божої, і обрядове посівання ним може спричинити сльози в родині, та гречкою – бо "буде суперечка".

Учні нашої школи також підтримують звичай та дарують радість своїми щедрівками та колядками. То ж нехай щедрим буде весь рік.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора