A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ямненський заклад загальної середньої освіти імені І. О. Мусієнка

22 січня - День Соборності України

Дата: 22.01.2021 15:33
Кількість переглядів: 85

Є в центрі Європи чудова країна, яка своїм коріння сягає сивої давнини. І це - незалежна наша Україна. Тут гори Карпати, степи і ліси, золоті ниви, моря, ріки, спів птахів... Колись землі нашої країни були поділенні між іншими державами. Понад 100 років тому Західна і Східна України з'єдналися в неподільну єдину соборну Україну. Всі українські землі і всі українці нарешті зібралися разом в одній державі. І тому ми 22 січня святкуємо День Соборності України.

 Соборність – це органічна ознака будь-якої нації, – неодмінна умова її розвитку й процвітання. Вона означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. Це – один з найзаповітніших ідеалів багатьох народів світу. По-друге, соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави.

1 грудня 1918 році у місті Фастові був підписаний  "Передвступний договір" про об'єднання двох республік Української Народної і Західно-Української. З січня 1919 року Національна Рада України схвалила закон про об'єднання.

22 січня 1919 року в Києві на Софіївському майдані було проголошено Акт Соборності українських земель, тобто об'єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в Єдину Україну. Акт про об'єднання України офіційно зачитав народу член Директорії Федір Швець. Були керівники країни, парадні війська, депутати, представники церкви.

За два тижні після того Київ захопили більшовики. Тоді Україна не витримала військової агресії одразу кількох держав. Але Злука збереглася, як кажуть історики, в генетичній пам'яті народу. В наші часи ця пам'ять прокинулася ще до проголошення Незалежності. 22 січня 1990 року тисячі українців узялися за руки, на згадку про проголошення Акту Соборності, утворивши між Києвом та Львовом живий ланцюг. Тепер саме так  відзначають День Соборності.

Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, забезпечення добробуту нинішніх і наступних поколінь українців.

ТІЛЬКИ РАЗОМ ЗБЕРЕЖЕМО НЕЗАЛЕЖНІСТЬ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора